Wing Tsun Kung Fu - Intelligent självförsvar

 

Wing Tsun Kuen (Vårsångens näve) är en stridskonst från södra Kina, en mycket effektiv form av självförsvar och mer än så. Enligt sägnen utvecklades stilen på 1600-talet av Shaolinabbedissan Ng Mui åt hennes unga lärling för att låta en mindre person bekämpa en större motståndare. Läs myten här >

 

Kung Fu-stilen Wing Tsun är en träningsform för självförsvar och hälsa som bygger på enkelhet och effektivitet. Du känner säkert till Kung Fu-mästare efter deras många olika förmågor: De är starka och smidiga, kan tolerera smärta och stilla sitt sinne.

 

Men kanske mest kända är de för sina kvicka reaktioner på anfall. Blixtsnabba försvar med förödande slag, sparkar, armbågar, knäattacker, svep och kast. Vetenskapliga tester visar ständigt märkliga resultat från Kung Fu-mästare: Händer snabbare än en kobra, förbluffande reaktionsförmåga och ett slag från en tums avstånd med kraft som en bilkrock.

 

Helt otroligt, hur blir människor så snabba i händerna? Har du någonsin själv funderat på att bli Kung Fu-mästare?

 

Wing Tsun Kung Fu - Intelligent självförsvar

 

Klart du vill, och isåfall kan Wing Tsun Kung Fu vara bra att lära sig. Utövare av denna stil kännetecknas av snabbhet i teknikerna, bland andra utövade legenderna Bruce Lee och hans tränare Ip Man stilen. Inom Wing Tsun tränar du teknik, form och självförsvarsträning som är rolig, bra för kroppen och självförtroendet. Samtidigt förfinar du dina naturliga reaktioner på fara till praktiska försvar. Detta är vad Wing Tsun, en av de allra snabbaste Kung Fu-stilarna i världen, handlar om.

 

Wing Tsun fungerar enligt ett gammalt ordspråk: Anfall är det bästa försvaret. Du tränas upp i ett intelligent självförsvarssystem. Vad menas med det? Jo, Wing Tsun handlar inte enbart om olika slag, sparkar och blockar, utan en komplett metod som kan anpassas till alla situationer.

Läs mer om Wing Tsun

 

Redan idag, utan träning, reagerar ditt centrala nervsystem naturligt på angrepp redan innan de inträffar genom spontan tolkning av kroppsspråk, genom att krypa ihop. Wing Tsun tränar snabbt och roligt upp dessa reflexer till mer effektiva försvar.
Läs mer om nervsystemets roll i Wing Tsun >

 

 

Wing Tsun går hand-i-hand med flera sorters människor: förr sägs det att kantonesiska rebeller tränades i stilen, under 1900-talet var det den stora stilen i Kung Fu-filmer (en tradition som fortsätter i dagens actionfilmer, exempelvis 2010-talets Sherlock Holmes-filmer) samtidigt som Hong Kong-polisen såg nyttan i stilen. Wing Tsun är mångfaldigt men grundtanken är enkel.
Läs mer om Wing Tsuns historia >

 

 

Wing Tsun-stilen består av ett antal enkla former (rörelsemönster som programmerar din kropp till att automatiskt utföra effektiva och anatomiskt korrekta tekniker), övningar och principer som du följer för att träna in Kung Fu i nervsystemet och utveckla dina naturliga reaktioner till försvar. Du lär dig att inte vara rädd, men ändå undvika våld när det går och sträva mot självutveckling. Du får även bättre hälsa, hållning, balans i rörelse och kondition.
Läs mer om träning och utveckling i Wing Tsun >

 


Wing Tsun Kung Fu är unikt eftersom det är ett intelligent självförsvarssystem. Vad menas med det? Jo, inte att alla andra stilar är dumma, men när du har tränat in Wing Tsuns kampmetoder till reflexer och tränat din kropp så att den kan utföra reflexerna effektivt, sköter självförsvaret sig själv. Du reagerar på motståndarens rörelser per automatik och med minimal ansträngning, utan att behöva tänka, finner du den mest effektiva lösningen på anfallet.

 

Så fungerar Wing Tsun. Det enda som krävs från dig nu för att bli Kung Fu-mästare är att ställa dig och träna tills du är det!

wing tsun kuen

 

Om stilen

Grader och utveckling

Wing Tsuns historia

Var kan jag träna?

 

Principer:

Wing Tsuns principer och motton är traditionellt diktade ordspråk för att eleven enklare ska komma ihåg det viktigaste i stilen.

 

Försvarsprinciper:
– Om vägen är fri, avancera fullt ut
– När vägen ej är fri, häfta fast vid hindret
– Om motståndarens kraft är större, ge vika
– Om motståndaren retirerar, följ

 

Kraftanvändning:
– Befria dig från din egna kraft
– Befria dig från motståndarens kraft
– Använd motståndarens kraft
– Lägg till din egen kraft

 

Former

Formerna i Wing Tsun är rörelsemönster som programmerar din kropp till anatomiskt korrekta försvarstekniker och lär dig ha strukturell kraft men samtidigt dynamik och mjukhet i kroppen. Vapenformerna är nuförtiden främst till för att utveckla kroppen och den obeväpnade kampkonsten vidare.

 

Handformer (obeväpnade)
– Siu Nim Tau – ”Lilla idéen”, stilens tekniklexikon.
– Chum Kiu – ”Sök bryggan”, lär dig ”brygga” med motståndarens armar och olika fotarbeten i WT.
– Biu Tze – ”Flygande fingrar”, lär dig återta kontroll i underläge samt att slåss på nära håll.

 

Former med redskap
– Muk Yan JongTrämannen, standard formen på Wing Tsuns träningsdocka.
– Luk Dim Boon Kwan8½-punkts stav form, form med långstav som innehåller större fotarbeten och brottningstekniker för obeväpnad kamp.
– Bart Cham DaoÅtta skärs knivar, lär dig använda Wing Tsuns korta svärd och olika anfallstekniker för obeväpnad kamp.