Xin Yi Liu He Quan är en av de äldsta, bevarade kampkonsterna man känner till ifrån Kina. Man har dokumentation om att den härstammar från 1500-talet.

xinyi

Xin Yi Liu He Quan är ett av de mest kända klassiska systemen och många legender beskriver denna stil. Xin Yi Liu He Quan är en intern art tillsammans med Tai Chi och Baguazhang. Riktig kroppsmekanik och lugnande av sinne och kropp är av yttersta vikt för att göra framsteg inom denna art. Kraften genereras från marken via Xingyi utövarens ben, genom kroppen och ut i armarna. När utövaren slår så slår han med hela kroppen och inte bara med handen och armen.

xinyi

Xing Yi Liu He Quan utövaren tränar få moment men med ett högt repetetionsantal. Jämfört med många andra nordkinesiska former så är Xing Yis former relativt korta, vissa har endast en rörelse. En Xing Yi utövare lär sig att varje rörelse inom denna art har i syfte att förgöra motståndaren. Kanske är det detta som är orsaken till att stilen i Kina blivit känd som en fungerande kampstil utan en massa onödiga konstigheter.

xy-dragon

Qian Zhaohong i Shanghai förevisar “Draken viftar sin svans”

Xin Yi Liu He Quan brukar beskrivas som den stil av de tre grenarna av denna art som blivit minst förändrad. Stilen har förts vidare inom en liten sluten grupp i provinsen Henan och har inte exponerats lika mycket som sina broderstilar Hebei Xing Yi och Shanxi Xing Yi. Därför skiljer den sig mycket åt både i tanke och handling.

xy-chop

Gao Tie-Niao undervisar under ett besök i Malmö

Undervisning i denna stil får vi från Grandmaster Qian Zhaohong i Shanghai.  Han eller hans son, Qian Shiying, kommer två gånger om året till Scandinavien och undervisar. Vi tränar även under Grandmaster Gao Tie-Niao, också han en stor mästare från Shanghai.

xinyi-applikation

Träningsinfo:

Vi tränar på Malmö Wing Tsun Skola
Adress: Celsiusgatan 29, vån 3

Träningstider:
Just nu håller vi inga träningspass i denna stil, men i Malmö går det bra att boka in privatlektioner med någon av tränarna.

Pris: 600 kr per kurs, omfattande ca 14 träningstillfällen.

När kan man börja?
Vid varje kursstart. Du är även välkommen att prova på en gång.

Klädsel:
Vanliga träningskläder samt gymnastikskor för inomhusbruk. Kom gärna ombytt då vi tyvärr inte har några duschar.

Tränare:
Henrik Nilsson, Tel: 0707-367683
Jonas Evertsson
Andreas Hansson
Christian Allgulander

Företagskurser

Företag hör allt oftare av sig och undrar om vi kan hålla föredrag och engångskurser. Detta gör vi så gärna. Vi har tillgängliga lärare som kan undervisa både på dagtid och kvällstid. Bara slå en signal.

Länkar:

Artiklar om Xin Yi Liu He Quan
Kan vatten ha taggar
Xin Yi Liu He Quan och en vacker dojo
Tillbaks till rötterna
Xin Yi Liuhe Quan – Fist of mind, intention and six harmonies
Sifu Qian Zhao Hongs tankar om intern träning och olika kraftprinciper
Every point on his body is a fist
Xin Yi Ba
Xin Yi Ba del: 2

Filmer om Xin Yi Liu He Quan
Qian Zhao Hong
Film 1
Film 2
Film 3
Film 4
Film 5
Film 6
Film 7
Film 8